Zzp – Alles Wat U Als Starter Moet Weten

Wanneer zzp’er:

Volgens het CBS bent u zzp’er indien u geen personeel in dienst heeft en tenminste 12 uur per week aan uw bedrijfje verdiend. Maar dat zijn niet de criteria die te belastingdienst of de Kamer van Koophandel (KvK) hanteert.

Belastingdienst

Om bij de belangrijkste van de twee te beginnen: U moet ten eerste 3 of meer opdrachtgevers hebben. U moet daarbij duidelijk maken aan de fiscus dat u de opdrachtgever als klant heeft en niet als baas. Bovendien is het urencriterium van belang: u werkt minimaal 1225 uur per jaar aan het uitvoeren van opdrachten voor uw klanten.

Waarom belangrijk

Om ook door de belastingdienst als zzp’er te worden gezien geeft u een aardig belastingvoordeel. Daar zijn verschillende regelingen voor. Zie belastingdienst en zzp’er.

Kamer van Koophandel

Die houdt het wel erg eenvoudig: als u bent ingeschreven bij de KvK als eenmansbedrijf bent u dus in hun ogen een zzp’er.

Zzp’er Checklist - Wat Regelen als Zzp’er

Behalve inschrijving bij de Kamer van Koophandel vraagt u tevens een btw nummer aan. Dat laatste kunt u via de KvK regelen wanneer u uw onderneming inschrijft.

VAR Verklaring – Dit is een verklaring die u regelt via de belastingdienst waarin u beschrijft wat u als eenmansbedrijf voor werk wil gaan verrichten.

Verzekering – als startende ondernemer moet u zelf zoiets als een arbeidsongeschiktheidsverzekering  afsluiten. Dat moet u beschermen tegen inkomensverlies indien u onverhoopt niet meer lichamelijk in staat bent uw bedrijf voort te zetten.

En misschien moet u ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten om u tegen een financiële claim te verzekeren.

 En heeft u al nagedacht over uw pensioen? Ook dat is iets waar u niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Want als u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt wilt u natuurlijk niet zonder inkomsten zitten als u uit uw bedrijf stapt.

Boekhouden – een boekhouder is zeker geen overbodige luxe. Deze accountant kan niet alleen zorgen dat uw boekhouding helemaal op orde is en u geen problemen krijgt met de belastingdienst, maar uw accountant kan u ook wijzen op fiscaalvriendelijke mogelijkheden zodat u zo weinig mogelijk belasting hoeft te betalen.

Prijsstelling – Let goed op dat uw opdrachtgever u een realistische prijs betaalt. Dat is simpelweg niet een bedrag dat hoger ligt dan wanneer u in loondienst had gewerkt. Alleen afgaan op het aantal gewerkte uren die u heeft gemaakt om de opdracht uit te voeren is geen juist berekening.

Ook de tijd dat u bezig bent met de administratie om  de opdracht in te boeken, facturen te schrijven, de reistijd inclusief files en degelijke moet worden meegewogen. En natuurlijk de tijd dat u bezig bent om een opdracht te krijgen, de acquisitie. Niet iedere poging om een opdrachtgever binnen te halen zal slagen.  

Website - Ook een website is handig om te hebben zodat potentiële opdrachtgevers u op het internet kunnen vinden, hoewel de hostingkosten (om uw site online te krijgen) niet veel zijn, een paar tientjes per jaar. De ontwikkelingskosten als u een webdesigner inschakelt kan wel tussen 500 tot 3000 euro kosten afhankelijk hoe mooi u het allemaal wilt hebben. Ook dat wilt u natuurlijk terugverdienen.

Bij een webshop komen nog meer kosten kijken.

Vakantie -Wat dacht u van vakantiegeld, kosten van verzekeren zoals die arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen? En wat als u zwaar afhankelijk bent van 1 opdrachtgever: wat als hij failliet gaat of de factuur betwist of gewoon weigert te betalen, wat dan?

Natuurlijk is het aan te raden om een financiële buffer aan te houden voor moeilijke tijden, zodat u niet bij de eerste de beste tegenslag kopje ondergaat.

Daarom is het handig om zoiets eerst parttime te doen om te zien of er wel een markt voor uw dienst of product is, dan wel dat u een partner heeft die het nodige geld binnenbrengt. Daarmee wordt de basis van uw zzp bestaan al een stuk eenvoudiger.

 

Externe website: ZZP Nederland

Zelfstandige Zonder Personeel (zzp'er)- Meer Pensioen Mogelijk Voor U

Zakelijke Lening en de Belastingdienst - Niet boeken als kapitaalstorting! - en waarom de belasting dat wel graag wil.

Zakelijke Lening Links - Aanrader

Zakelijke lening via Crowdfunding

Zakelijk Lenen met particuliere lening